I fjol gjorde jag ljuslyktor av konservburkar och eftersom min blogg la ner i somras och allt innehåll försvann så visar jag dem i år igen.

Ljuslyktor av konservburkar

Ljuslyktorna är enkla att göra, det enda du behöver är tomma konservburkar, en spik, en hammare och ev. färg.

Börja med att tvätta konservburkarna och ta bort etiketterna. Fyll burkarna med vatten och frys in dem. Anledningen att man fryser burkarna är så att man slipper akta sig för att klämma sönder konservburkarna. När burkarna är frusna använd spik och hammare och spika små hål i burkarna i det mönster du vill ha. Vill man kunna hänga upp sina lyktor så spikar man hål i överkanten av burken på varsin sida och avänder en ståltråd som handtag. Det kan hända att burkarna har bullat ut sig på undersidan av isen men då tar man bara hammaren och bankar in bucklan.

Ljuslykta av konservburk

Lyktorna är fina att använda som de är men jag ville fixa mina ytterligare och målade dem. Jag använde Martha Stewart Craft Paint och målade först burkarna svarta. Sedan målade jag över med Crackle Paint och lät det torka ordentligt. Överst målade jag sedan med färgen Summer Linen och då fick jag denna effekt. Observera att det översta lagret färg får man stryka ut rätt snabbt för det börjar krackelera nästan med en gång, försöker man måla två gånger på samma ställe så blir effekten mycket sämre.
Tända ljuslyktor av konservburkar

Så här fint sken blir det när mörkret faller på.

Ljuslyktor av konservburkar lyser

Jag har ställt mina lyktor på några trälådor och med en minijulgran och lite annat så blev det riktigt mysigt vid vår entré.

Ljuslyktor av konservburkar arrangemang

Lyktorna har nu stått utomhus i ett års tid och de är fortfarande fina men lite rost börjar tränga igenom på en del ställen, men det gör ingenting – de blir bara snyggare.

This post is also available in: English

You May Also Like

0 comments

Reply

Snygga! I dagsljus på minner de lite om björkstammar!
Väldigt fina stansade mönster i mörkret!

Reply

Tack!! Har inte tänkt på att de ser ut som björkstammar men du har rätt! Det passar bra för jag har idag kapat några smala björkstammar och ställd i en hink bredvid lyktorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *